2013 m. sausio 22 d., antradienis


Apie kepenėlių paštetą :), kuris niekada neatsibosta.  Kas mėgsta, tai mėgsta. O kas nemėgsta- paragavęs gali ir pamėgti:). Skonio pojučiai turi savybę keistis! 

Vištų kepenėlių paštetas
su graikiškais riešutais

Prieš kelias dienas Mindaugo Blog-e: Bon appetit! (čia)  buvo paskelbtas puikus pašteto receptukas. Komentaruose užvirė graži diskusija apie kepenėles, paštetus, kepenines dešras ir vaikiškus skonių prisiminimus:).  Prisidedu ir aš su savo prisiminimais:). Pats skaniausias dalykas, išlikęs atmintyje pavasarėjant, minkštutė šviežia kvepianti "Palangos" duonos riekutė užtepta kepenine ir šviežio agurko gręžinėlis. Kaip su mandarinais, vaikystėje, man ateidavo žiema, taip su kepenine ir agurku- ateidavo pavasaris!:). O kepeninę dešrą būtinai gaminame  Šv. Velykų stalui!
Va taip ir būna..............
Visiškai neplanavau..........,
bet prisiskaičiau Mindaugo Blog-e  apie kepenėlių skanumyną ir pasukau virtuvės link gaminti pašteto su graikiškais riešutais...


Reikės:
1 kg vištų kepenėlių
1 galva didelio svogūno
1 morka
saliero šaknies
5 žirneliai kvapaus pipiro
2 lauro lapai
1 a.š. čiobrelių
gliaudytų graikiškų riešutų
~100-150 ml riebios grietinėlės
0,5 kubelio jautienos sultinio
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
6 v.š. sviesto
2 v.š. aliejaus

Gaminimas:
Svogūną nulupame ir smulkiai supjaustome. Morką ir saliero gabaliuką sutarkuojame burokine tarka. Į keptuvę dedame porą šaukštų sviesto ir šaukštą aliejaus, kad sviestas nesviltų. Suberiame svogūną ir kepiname ant vidutinės ugnies iki svogūnas įgaus aukso spalvą. Dedame tarkuotą morką, salierą, išmaišome, truputį pakepiname, įpilame porą šaukštų vandens(kad susidarytų garai), uždengiame dangčiu ir patroškiname apie 5 min. ant mažos ugnies.  Pilame apie 100ml grietinėlės, įmetame jautienos sultinio ir pakaitiname iki užvirimo, bet neužverdame. Uždengiame ir paliekame pastovėti. Tuo tarpu, vištų kepenėles nuplauname, išpjaustome nereikalingas plėveles. Išlydome sviestą su aliejumi, sumetame kepenėles ir kepame. Gardiname kvapiais pipirais, lauro lapeliais, čiobreliais.  Kepenėlėms iškepus, išrankiojame kvapiuosius pipirus ir išimame lauro lapus. Karštas kepenėles blenderiuojame kartu su karštu morkų-grietinėlės troškiniu. Pagal skonį beriame druskos ir maltų pipirų. Pašteto masę darau, išmaišytos riebios grietinės, konsistencijos, nes mėgstu, kad lengvai teptusi ant duonelės ir nebūtų sausas(jei matote, kad masė, visgi, sausoka, įpilkite dar truputį grietinėlės). Graikiškų riešutų braduolius susmulkiname ir įmaišome į paštetą. Gautą paštetą perkeliame į puodynėles, užpilame likusiu išlydytu sviestu, pabarstome riešutais ir atšaldome.


Skanaus!


.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą