2013 m. sausio 21 d., pirmadienis


Pūstė...... Oi kaip užpūstė :) ...... tie darbai darbeliai, sutinkant Naujuosius! Dar iki dabar šiupeliuoju.... Eksperimentai virtuvėje vyksta, namai kvepia, o supaišyti viską į savo puslapiuką neišbrendu :).  Taigi, dedu viską į šalį ir prisėdu prie malonių dalykų. Rašau....

Neminkoma duonelė su avižų dribsniais

Negaliu girtis, kad esu dydis duonos kepimo specialistas, bet ne vieną duonos receptuką esu išbandžiusi. Mėgstu kepti juodą duonytę su naturaliu raugu, o mano jaunimui labiausiai patinka šviesi duona ir būtinai su kriaukšinčia plūtele :). Žodis "kriaukšintis", namuose pas mus kalbant, atitinka žodžio "traškus" prasmę :).



 Reikia:
2 puodelių kvietinių miltų
1 puodelio avižinių dribsnių
1 a.š. sausų mielių
1 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
~2,5 puodelio drungno vandens

Gaminimas:

Miltus sumaišome su avižiniais dribsniais, druska, cukrumi ir sausomis mielėmis. Pilame vandenį ir maišome, kad neliktų sausų miltų. Gaunasi toks lipnus gumuliukas. Užtrunka apie 1 min. Indą uždengiame maistine plėvele ir paliekame pusei paros (apie 12-16 val.). Patogiausia tešlą užmaišyti vakare ir palikti kilti per naktį, kambario temperatūroje.  Pakilusi tešla atrodo lyg truputį patęžusi, su daug daug įvairaus dydžio oro pūslelių. Stalą gausiai pabarstome miltais ir išverčiame ant jo tešlos marmalinę. Porą kartų perlenkiame, suformuojame rutulį, dedame ant lininio ar medvilninio rankšluoščio, gausiai pabarstyto miltais, galima sumaišyti su avižiniai dribsniais. Uždengiame skepeta ir pakildiname 1,5-2 val. Apie pusvalandį prieš pabaigą, jungiame orkaitę ties 240-250 laipsnių ir statome puodą su dangčiu, kuris toleruoja tokią temperatūrą ir kuriame kepsime duoną. Geriausiai tinka špižinis, bet aš tokio neturiu. Todėl pabandžiau kepti keramikiniame, BergHOFF firmos, troškintuve ir man pavyko! (Truputį nerimavau, kad neskiltų, todėl orkaitę su puodu kaitinau tiki iki 240 laipsnių). Įkaitus orkaitei, traukiame puodą, metame į vidų tešlą, uždengiame dangčiu, šauname atgal ir kepame apie 30 min.  Nuimame dangtį ir kepame apie 15 min. 200 laipsnių karštyje. Jei dega duonos viršus, pridenkite folija. Iškepusi duona, barbenant pirštais, skamba skardžiai, nedusliai. Ataušiname ant grotelių ir bendraujame su duonele!:) Kitaip tariant skanaujame!
Taip atrodė ką tik išvirtęs iš puodo kepaliukas! Gražuolis!

     
O taip subendravome su dar šiltos duonelės riekele :)... 








8 komentarai:

  1. Ir mano isbandyta pgl Viktoro recepta. Puiki isvaizda, bet man asmeniskai pritruko skonio, tokia preska pasirode. Matau, nuo saves idejote cukraus. As irgi apie ji masciau kitam kepimo kartui. Pataise padeti? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Vilma! Šiam kepaliukui man nieko netrūko, skanus ir lengvas kvietinės duonos kvapas, švelnaus skonio, puiki duonos tekstūra, suspaudus riekutę nesusmenga ir grįžta į pradinę padėtį. Kepiau pusę per pusę kvietiniai miltai su rupiais miltais. Iškepė puikiai. Duonutė gavosi tamsesnė ir tokio intensyvesnio kvietinio skonio. Sau pasižymėjau, kad kitą kartą kepant su rupiais miltais, dėčiau daugiau druskytės, cukraus, norėjosi grūdų ir kažkodėl kmynų :). Bet pats paruošimo ir kepimo procesas- superinis! :)

      Panaikinti
  2. Panasu, kad visi sita duona jau yra iskepe; tavasis kepaliuks labai labai dailutis; ir dar tas sviesto ritinelis - liuks!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki,
    Gal galite pasakyti koks pas Jus puodelis? 200 ar 250 ml?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    O man pagal jūsų pateiktas proporcijas pirmu užmaišymu gavosi ne gumulliukas o visiškai skysta blynų tešla. 2 puodeliai kvietinių pasirodė gerokai per maža. Tuomet žiūriu originaliame recepte įrašyti 6 puodeliai. Gal yra reikalas pataisyti? Ar pavyksta ir su 2 puodeliais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Virginija, viso 3 puodeliai: 2 kvietinių miltų + 1 avižinių dribsnių ( tiesiog vieną puodelį miltų pakeičiau vienu puodeliu dribsnių).

      Panaikinti