2013 m. vasario 17 d., sekmadienis

Duonutė vardu ,,Flut"


Labai patiko šitos duonelės forma, tokia miela akiai, primenanti šiltą rudenį ir rugių laukuose linguojančias varpas!  Iškepus duonutę- skonis nenuvylė. Kvapi ir pikantiška, vidus purus ir minkštas, plūtelė traški. Atsilauži grūdelį ir kramsnoji užsisvajojęs.

Reikės:
500 g kvietinių miltų
15 g sausų mielių (1,5 v.š.)
1 v.š. za'ataro
1 v.š. raudonėlio
1 a.š. susmulkinto džiovinto čili pipiro
2 česnako skiltelės
25 g cukraus (1 v.š.+1a.š.)
1 v.š. (10 g) druskos
50 ml alyvuogių aliejaus
~ 300 ml drugno vandens

Gaminimas:
Tešlą gaminau ir minkiau mikserio pagalba. Į mikserio indą sudėjau visus sausus produktus ir įspaudžiau česnaką.


Viską sumaišiau nedideliu greičiu. Tada supyliau aliejų ir drungną vandenį. Tešlos masė turi gautis minkšta, truputį lipni ir drėgna. Maišant, tešla renkasi į puodo vidurį, į gumulą.



Minkykite mikseriu vidutiniu greičiu apie 10 min. Tešla turi gautis glotni, minkšta ir elastinga. Darbastalį pabarstykite miltais ir iškraukite tešlą. Tešlos kraštus lenkite į vidų, apverskite ir suformuokite rūtuliuką. Indą pabarstykite miltais, dėkite tešlą, uždenkite plėvele ir palikite kilti kambario temperatūroje.


Pakilusią tešlą išverčiame ant miltais pabarstyto darbastalio. Padaliname į dvi dalis. Vieną tešlos dalį rankomis paplokštiname į stačiakampio formą. Imame už vieno galo, truputį patempiame ir susukame kaip vyniotinį. Dedame į skardą. Su kitu tešlos gabaliuku darome tą patį. Gautus du volelius pabarstome miltais. Dabar imame žirkles ir kerpame įstrižai gauto volelio beveik iki galo. Gautas riekutes praskleidžiame: vieną į vieną pusę, kitą į kitą pusę. Taip suformuojame varpos formos kepalėlį. 


Dabar kepalėlius uždengiame skepeta ir paliekame pakilti. Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių šilumos. Pašauname pakilusius kepaliukus ir kepame apie 15 min. Vėliau sumažiname karštį iki 190 laipsnių ir kepame dar apie 10 min.( Kepimo laiką kiekvienas pasikoreguokite pagal savo turimą techniką). Iškepusią duonelę atvėsiname ir skanaujame!

P.S. Esame metę įvairių duonos kepaliukų įpjovimo būdų. Pjūviai iš vienos pusės pagražina duonos kepaliuko išvaizdą, iš kitos pusės, neleidžia duonai įskilti pačiose netikėčiausiose vietose. Ankščiau, kepėjai, kiekvienas turėjo savo duonos įpjovimo stilių. Tai buvo tapatinama su kepėjo parašu. Pagal įpjovų braižą galima buvo atspėti, kurio kepėjo iškeptas kepaliukas.


Receptas čia .

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą