2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Su kuo derinami lašiniai...



 Pagal Juozą Erlicką iš knygos "Mano meilė stikliniais kaliošais"
 Derinimai
,,Juodą duoną derinu su lašiniais, o baltą su sviestu. Kiaulieną su vištiena. Bet kur kas svarbiau valgį derinti su gėrimu. Alų derinu su dešra, vyną su grybais. Degtinę gerai suderint su žmona, bet tai sunku, todėl dažnai derinu su kaimynu.
 Žmoną derinu su blynais...". :)
Ne paslaptis, kad ne kiekvienas drąsiai galime išrėžti: ,,Mėgstu lašinius!". O ir gerų lašinių pirkti vis sunkiau pasitaiko. O jei pasitaiko, tai kaina- kaip gero kumpio be kaulo :). Geri lašinukai turi būti ne plonesni nei 3 cm, baltos ar šiek tiek rausvos spalvos, gali būti su plonu kūdos mėsytės tarpsluoksniu, minkšti,  oda turi lengvai luptis nuo mėsos. Toks gabaliukas super tinka sūdyti. O su kuo derinti ir kam panaudoti- fantazijos ir skonio reikalas!


Reikės:
0,5 kg gerų lašinių šmoteli0
50 g rūpios druskos
1/4 a.š. juodų grūstų pipirų
2 vnt. kvapių pipirų žirneliai
1/4 a.š. kalendros grūdelių
1/4 a.š. kmynų sėklų
1 lauro lapas

Gaminimas:
Prieskonių grūdelius truputį sugrūskite, lauro lapą sulaužykite ir viską sumaišykite su druska. Lašinių šmotelį kruopčiai įtrinkite gautu mišiniu. Kiškite į stiklainį ir užsukite dangteliu. Laikykite šaldytuve. Reikalui esant atsipjaukite Jums reikiamą gabaliuką, likusį vėl dėkite į stiklainį, užsukite ir laikykite šaldytuve.
Tokie lašinukai labai tinka spirgučiams prie cepelinų ar kugelio, vėdarams pagardinti arba tiesiog kiaušinienei išsikepti. Bulves su lupenom gerai nuplaukite,  perpjaukite pusiau, sudėkite į skardą ir uždėkite po lašinuko skiauterėlę. Kepkite orkaitėje iki bulvės bus gatavos. Patiekite su mėgstamom salotom! Lašinuką galima valgyti ir taip- tiesiog su juoda duona ir agurkėliu arba svogūno laiškais. Arba su karštais bulviniais blynais!


 Nūdieną visokių yra nuomonių apie lašinukus. Vieni sako, kad tai nesveikas maistas, kiti tvirtina, kad labai sveikas maistas. Bet pasirinkime kiekvienas pagal save:).  Jei Jums lašinukai skanu- vadinasi galite ramiai sau juos vartoti ir derinti ! :) . 
Žodžiais visko nenupasakosi. Vadinasi, reikia paragauti! 




3 komentarai:

  1. Aš šį savaitgalį pirmą kartą valgiau bulvinius blynus su sūdytais lašiniais ir svogūnu... Kai man pasiūlė tokį derinį, pagalvojau "patys ir valgykit", bet paragavus, jau kitaip valgytiir nesinorėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O,smagu skaityti tokį komentarą, Vilma! Svarbu, kad lašinukas būtų kokybiškas, gerai pasūdytas ir kąstis turi- kaip per svietą!:) Geras lašinukas- mūsų maisto kultūros paveldo dalis!

      Panaikinti
  2. Kaip skaniai atrodo :) net seile nutiso... O del sveikumo - musu proteviu pagrindinis maistas, ir visi sveiki, grazus buvo, rausvais zandukais :) Tad nepraleidziu progos ir as lasinuko paragaut.

    AtsakytiPanaikinti